Організація харчування дітей
Забезпечення дітей харчуванням здійснюється відповідно:
· до Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 35),
· Положення про дошкільний навчальний заклад (п. 27 – 29),
· Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» затвердженої спільним наказом МОЗ України та МОН України від 17.04.2006 р. № 298/227.
В дошкільному навчальному закладі забезпечено збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку з дотриманням натурального набору продуктів, визначених МОЗ України спільно з МОН України за погодженням з Міністерством фінансів України.
Забезпечення продуктами харчування, складання перспективних та щоденних меню-вимог відповідно до санітарно-гігієнічних правил і норм здійснює група по організації та забезпеченню дитячого харчування відділу освіти виконавчого комітету Слов'янської міської ради. Контроль за організацією та якістю харчування в закладі, вітамінізацією страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів здійснюється медичним працівником, завідувачем дошкільного навчального закладу
В закладі встановлено чотирьохразове збалансоване харчування, в літній оздоровчий період вводиться додатковий сніданок, під час якого діти споживають соки, фрукти.
Закладка продуктів проводиться шеф-кухарем , кухарем у присутності медсестри. При закладці враховується фактична кількість дітей, про що робиться відмітка у меню - вимозі. У разі, якщо до ДНЗ не прийшло 4 і більше дітей, продукти довгострокового зберігання (цукор, олія, цукерки, печиво), які були виписані на обід і вечерю , кухар повертає до комори, а продукти з обмеженим терміном придатності до споживання (молоко, м’ясо, риба, сметана, масло вершкове тощо) розподіляється на присутніх в закладі дітей. Робиться корекція ваги дитячої порції, виправляється вага в меню, що розміщенні в батьківських куточках, для ознайомлення батьківської громади. Якщо прийшло 4 і більше дітей від кількості дітей, на яких було розраховано меню, то для них додатково виписуються продукти, оформлюється накладна, вноситься запис в меню – розкладку за підписом медсестри, шеф-кухаря , завідувача ДНЗ.
У меню – розкладці вказується кількість порцій ї їх об'єм, Поруч з вікном видачі їжі вивішується денне меню в якому зазначено вагу порції. Денне меню завіряється завідувачем та медсестрою. У куточку кухаря на харчоблоці та у батьківських куточках у вікових групах наявні таблиці із зазначенням нормативного об’єму порцій, що отримують діти кожної вікової групи.
Фактичний вихід страв контролює медсестра під час зняття проби, результати вносяться в Журнал бракеражу готової продукції.
Видавання їжі з харчоблоку проводиться згідно до графіку видачі, після бракеражу, зняття проби та отримання дозволу від старшої медичної сестри. У зв'язку з погодними умовами, змінами у режимі роботи ДНЗ допускається незначні відхилення від графіку.
Їжа з харчоблоку видається у відповідну промарковану, зважену тару з кришками. Кількість, вага їжі що видається визначається шляхом безпосередньої лічби або зважування на терезах.
Кухарями проводиться відбір добових проб страв раціону, а також їх зберігання, стерилізація тари для проб. Проби відбираються у стерильні банки з кришками.
Велика увага приділяється вихованню культурно – гігієнічних навичок під час вживання їжі. За кожною дитиною у групі закріплено постійне місце за столом, розмір столів та стільців відповідають зросту дитини. Перед кожним прийомом їжі стіл сервірують згідно з меню.
Контроль за організацією харчування у дошкільному закладі здійснюється комісією до складу якої входять: завідувач, медична сестра. В закладі створено комісію для контролю за харчуванням з наступними повноваженнями:
- оцінка якості продуктів та сировини, що надходять в ДНЗ, їх відповідність супроводжуючим документам, кількість та вагова відповідність;
- наявність сертифікату якості;
- контрольне встановлення відсотку відходів;
- складання актів бракеражу при невідповідності якості, ваги, відсотку відходів;
- відповідність виходу готових страв меню – вимозі;
- відповідність ваги та кількості страв раціону, що отримані помічником вихователя;
- встановлення ваги та відповідності дитячої порції;
- встановлення відсотку відходів їжі на вікових групах;
- внесення записів у Журнал контролю за харчуванням;
- винесення питань харчування на розгляд органів самоврядування ДНЗ №15 м.Слов'янськ.